Hemsida? HTML? Blogg? Internetforum? CMS?…

Du har kanske hört begreppet HTML i samband med hemsidor? HTML står för HyperText Markup Language, där HyperText står för text som är länkad till annan text. Texten behöver därför inte läsas linjärt utan läsaren kan hoppa hit och dit efter intresse, och detta är något som vi sedan länge tar för givet i samband med internet. HTML syftar inte bara till att länka information, utan syftar också till att formatera innehållet så att det blir snyggt och lättläst.

“Traditionell” manuell webb-pulicering

I “internets barndom” fanns egentligen inte så mycket alternativ till att manuellt skriva HTML-kodade sidor (filer/dokument) för att åstadkomma snygga, sammanhängande hemsidor. Detta kräver förstås att man behärskar “de mystiska” HTML-koderna, eller “taggar” som de kallas. Man behöver också ha möjlighet att ladda upp sina alster till en webbserver för att de ska bli synliga.

CMS i stället för manuell kodning

Så småningom rationaliserades publiceringen genom att webbservrarna försågs med lämplig programvara så att publicering kan ske utan att behöva skriva krånglig HTML. Gemensamt benämns detta CMS (“Content Management System“), och syftar till att fler personer utan specialistkunskaper ska kunna publicera innehåll på internet, utan att behöva “handknacka HTML”. Numera finns en uppsjö med såväl olika typer av CMS (som t.ex. Wiki, blogg, och CMS) som olika “märken”. Facebook och Twitter är f.ö. också exempel på en slags CMS, och “bloggare” är ju i dag ett ganska välkänt begrepp.

Alla olika CMS har sina styrkor och svagheter, mycket beroende på tillämpningen. Det är ingen tvekan om att samma sak går att uppnå med flera olika CMS, så det handlar lite om tycke och smak. Denna hemsida bygger på WordPress. Styrkan med WordPress är att väldigt många använder det. Därför finns många att rådfråga, och det finns gott om tillval.

WordPress

WordPress har sitt ursprung som blogg-programvara. Utmärkande för en blogg är att information successivt publiceras löpande i kronologisk ordning, utan någon annan egentlig struktur (ungefär som Facebook). Numera har WordPress dock utvecklats till att bli väldigt mycket mer och flexiblare. Grundstommen i WordPress är ganska “spartansk”, och byggs lämpligen ut med tillägg efter tycke, smak, och tillämpning. Det betyder å andra sidan att den ena WordPress-tillämpningen kanske inte är den andra särskilt lik, och åter igen finns fler olika sätt att lösa samma sak.

Inlägg och sidor

WordPress skiljer i princip på två olika huvudtyper av innehåll, nämligen inlägg och sidor.

Inlägg

Inlägg är i princip kronologiskt löpande sidor, och principen vittnar om ursprunget till WordPress som blogg-plattform. Numera är som sagt WordPress mycket mer än så, och innehåll i form av ”inlägg” behöver inte nödvändigtvis se ut som blogg-sidor, utan kan t.ex. också vara ämnen och svar i ett internetforum. För att bringa ordning bland alla inlägg använder WordPress ett system av s.k. kategorier och taggar (etiketter). Kategorierna är så att säga en kapitelindelning, medan taggarna är sökord genom alla kapitel. Syftet med båda är att gruppera liknande information.

Sidor

Den andra huvudtypen av innehåll i WordPress är som nämnts ovan sidor. Sidorna är till för att publicera mer statisk information utan någon utpräglad kronologisk ordning. Sidorna kan också ha underliggande sidor, och på det sättet kan innehållet struktureras. Av den anledningen kategoriserar inte heller WordPress sidorna på samma sätt som inläggen, helt enkelt eftersom sidindelningen i sig har samma syfte och funktion som kategorierna. Däremot kan sidorna på motsvarande sätt förses med taggar för att underlätta sökningen.

Hur används WordPress på denna hemsida?

Aktuellt – Inlägg

”Bloggfunktionen” i WordPress är som sagt mycket lämpad för löpande kronologisk information. Av den anledningen har innehållstypen ”inlägg” dedikerats till t.ex. informationskanalen >> Aktuellt i Lugnet. Inläggen kan som sagt kategoriseras för att tala om vad de handlar om. Huvudkategorierna är Allmänt, Vägföreningen, och  Tomtägareföreningen. Dessa har också underkategorier relaterade till verksamheten.

Avsnitt – Sidor

Sidor är alltså den andra huvudtypen av innehåll. Som tidigare beskrivits bildas avsnitten på denna hemsida av sidor och undersidor. Redigeringen av sidorna har begränsats till olika roller hos registrerade användare. Syftet är att försöka skapa lite ordning i arbetet, och är en mycket vanlig metodik. Av naturliga skäl kan t.ex. representanter för Båtsektionen endast publicera ändringar inom avsnittet Båtsektionen.