Lugnets Vägförening

Historik och bakgrund

Området Lugnet exploaterades i början av 70-talet av företaget Investment AB Östermalm. Första fasen, innan några tomter såldes, var förstås att anlägga vägar, vatten, och avlopp etc., samt stycka av tomter inom området. Innan några tomter såldes såg exploatören till att bilda en Vägförening (Lugnets Vägförening) genom en s.k. förrättning “jämlikt 3 kap i lagen den 3 september 1939 om enskilda vägar (EVL)”. Detta gjordes för att säkerställa förvaltningen av vägar samt grönområden. Medlemskapet i en förening upprättad på detta sätt är nämligen enligt lagen inte frivilligt för de berörda fastighetsägarna.

Det var relativt enkelt för exploatören att som ensam ägare till samtliga fastigheter inom området, som utgörs av stamfastigheten Skokloster 2:8, upprätta Vägföreningen genom förrättning. De ursprungliga köparna upplystes sedan via köpekontrakten om Vägföreningens existens, och att fastigheten som köparen är på väg att förvärva har del i denna Vägförening (vilket leder till ett tvingande medlemskap).

Nyare lagstiftning

F o m 1998-01-01 upphörde EVL, varefter Vägföreningen istället lyder under lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen gäller i den mån inte annat framgår av stadgarna, vilka i och för sig inte får strida mot lagstiftningen (vilket står i stadgarna).

Vägföreningen betraktas i lagens mening som samfällighetsförening, men behåller sitt firmanamn till dess att en eventuell omprövning av förrättningsbeslutet sker (t ex vid upprättande av nya gemensamhetsanläggningar), vilket i så fall regleras av anläggningslagen (AL).

Vägföreningens uppgift och verksamhetsområde

Vägföreningens funktion kan liknas vid att vara ställföreträdande för stat och kommun, och har därför mycket långtgående befogenheter, men även skyldigheter, att driva in pengar för sin verksamhet. Medlemskap i en vägförening är som sagt därför inte frivillig, utan följer automatiskt med de fastigheter som är anslutna till föreningen enl förrättningsbeslutet. Därför använder man begreppet ”uttaxering” i stället för ”medlemsavgift” i samband med vägföreningar och samfällighetsföreningar. Å andra sidan beskriver också förrättningsbeslutet ett mycket väl definierat verksamhetsområde inom vilket vägföreningen får agera, så att de uttaxerade avgifterna från medlemmarna verkligen går till avsett ändamål. Vilket verksamhetsområde Lugnets Vägförening har framgår av stadgarna. Allt annat måste drivas/förvaltas utanför Vägföreningen, t.ex. via Tomtägareföreningen. Förrättningshandlingarna för vägföreningen finns arkiverade hos Lantmäterimyndigheten (f n belägen i Norrtälje).

Anm:
Faktum är att detta är mycket vanligt i Sverige, och att t.ex. bara knappt 25% av Sveriges totala vägnät är statliga vägar eller kommunala vägar/gator. Merparten av Sveriges vägnät utgörs av s.k. ”Enskilda vägar”, d.v.s. med någon annan ansvarig väghållare än stat och kommun (källa Trafikverket).

Mer att läsa om vägföreningar och samfällighetsföreningar

Du kan läsa mer om vägföreningar och samfälligheter bl.a. på Lantmäteriets hemsida. Lugnets Vägförening är medlem i Riksförbundet Enskilda Vägar (www.revriks.se), och även där kan du läsa mer.

Stadgar för Lugnets Vägförening

Stadgarna hittar du under menyvalet >> Medlemsinfo (Arkiv) > Övrigt (bl.a. Stadgar).